fredag 5 september 2008

Confidentiality, Personal integrity, say goodbye!

Shit pomfritt. Nån är livrädd. Frågan är bara vem?
Enligt IDG ligger ett nytt lagförslag inför riksdagen i höst, ett lagförslag som kommer efter påtryckningar från EU. Lagförslaget innebär att samtliga operatörer är ålagda att spara trafik, lagförslaget innebär också att trafiken skall lämnas ut till myndigheter, utan krav på domstolsbeslut.Vad detta innebär på lång sikt är extremt svårt att säga, men nog finns det saker att invända emot.

Way back when
När jag gjorde lumpen (fråga pappa om du inte vet vad det är) fick jag lära mig att en av fördelarna med att ha allmän värnplikt var att det allvarligt försvårade en militärkupp, soldaterna var ju vanliga medborgare som helt enkelt inte skulle ställa upp. På den tiden (1987) skedde den mesta korrespondensen via posten (fråga mamma om du är för ung för att veta vad det är) och kommunikationen var då skyddad via brevlagen. Typen av korrespondens gjorde det omöjligt att storskaligt tjuvläsa medborgarnas kommunikation.

Grundtanken på den tiden var att åsiktsregistrering var ett allvarligt brott. Att personlig integritet var så pass viktigt att det krävdes synnerliga skäl/allvarliga brott för att lagen skulle medge ett upphävande av denna integritet.

(Soundtrack: Sting, "History will teach us nothing")
Man betraktade vad Stasi gjorde i dåvarande Östtyskland med förfäran och avsky. Samtidigt hade man själv haft en informationsbyrå med Stasi som uppenbar förebild.

Tillbaka till lagförslaget
Majoriteten av dagens kommunikation är elektronisk. Lagförslaget skall ge operatörerna skyldighet att lagra ip-adresser och tider. Detta gör det möjligt att kartlägga en persons kontaktmönster, vem som mailar när till vem, vem som besöker vilken webbplats och när, etc. Enligt IDG har det svenska bolaget Ericsson tagit fram en produkt som förmodas (hemlig upphandling pågår) skall användas för denna lagring (kan redan nu se hur Ericsson blir extremt populära i hemlandet). Dessa lagrade uppgifter skall som sagt kunna inhämtas av "myndigheter med befogenhet" (ber om ursäkt här, artikeln som uppgifterna kommer ifrån förtydligar inte exakt vilka myndigheter det handlar om) utan något domstolsbeslut, utan att behöva referera till brottsmisstanke, utan att överhuvud taget uppge varför informationen skall lämnas ut, annat än att begäran görs med stöd av lagen om elektronisk kommunikation. 

De som är "positiva till lagförslaget" är enligt artikeln Säkerhetspolisen, Skattemyndigheten, Åklagarmyndigheten och liknande. Till deras försvar kan sägas att lagen, om den antas,  skulle underlätta deras uppdrag väsentligt. Frågan är vilket svar vi skulle få om vi frågade individerna på dessa myndigheter. 

Lagförslaget öppnar dörren för att kasta ut allt vad personlig integritet innebär, frågan är vad som smiter in medans dörren är öppen? 

Hot mot demokratin?
Just nu lever vi i en demokrati, vi röstar om riksdagsplatser, lokalstyre och om en del större frågor. Men: Vi är på väg mot avskaffande av värnplikten och införande av yrkesarme/legoknektar. Om lagförslaget antas av riksdagen kommer våra medborgare att bli spårade, kartlagda och ett okänt antal av oss att bli undersökta. Meddelarskyddet (det som gör att man inte får efterforska vem som lämnar uppgifter till pressen) kommer i realiteten att bli meningslös. Möjligheterna att kartlägga människors politiska åsikter, sexuella preferenser, umgängeskretsar och liknande kommer att bli avsevärt större. Det maktspel som kan uppstå till följd av detta är för stort för att kunna begripas.

Detta är ett allvarligt hot mot personlig frihet och integritet, kanske mot hela vår nation.

För att parafrasera karaktären S.R. Hadden i filmen "Kontakt":
"Maybe privacy and personal integrity isn't out, but it's certainly beeing handed it's hat"



Inga kommentarer: