måndag 26 februari 2007

Office 2007 och blogging

En av de koolare grejerna med Office 2007 (ja, jag vet.. Det finns mängder av koola finesser i Office 2007) är att man kan skriva blog-entries från Word. Har sett finessen förut men detta är faktiskt den allra första gången jag använder den möjligheten och JAG råkar tycka att det är rätt kool att man kan göra det.

Idag är det måndag igen, arbetsveckan börjar och det med hast. Mycket att göra och helst klart igår som vanligt. Måndagar är inte som andra dagar, men eftersom jag har världens bästa jobb tycker jag att det är kul när veckan börjar, i alla fall för det mesta. Den här veckan är det mycket med det projektet jag jobbar i (som jag förstås inte kan diskutera offentligt ännu, men det kommer...) Hur som helst är det spännande som fan.

Igårkväll satt jag och granskade brandväggsloggar, rätt mycket trafik på port 135 och 445, men vad jag vet har inget sluppit igenom ännu. Rätt spännade var mängder av referenser till portar som jag inte känner till. Höga dynamiska portar som 21307. Funderar på om det är relaterat till bittorrent eller om den är nån ny mask som försöker slippa in den vägen. Who knows.. har dammsugit webben efter den porten men är inte mycket klokare. Borde sätta upp en sniffer och scanna igenom trafiken för att se vad det kan vara..

En annan dag, för nu ramlar det in en hel del projektrelaterad mail.

fredag 23 februari 2007

Bättre idag

Idag är jag väsentligt piggare än igår, men har haft fullt upp med med vanliga jobbuppgifter så det har blivit rätt lite labbande med min Longhorn-kärra. Har dock bestämt mig för att byta ut min nuvarande trådlösa router mot något bättre. Min trogna NetGear hänger sig extremt ofta och en reset krävs minst ett par ggr om dagen. Jobbigt.

Nåja, i övrigt är livet lekande. Skall upp till sthlm snart igen och vifta med öronen eller nåt. Har en hel del housekeeping (tidrapporter/reseräkningar/attestering) att göra, plus att det är ett intensivt skede i ett av de projekt jag jobbar i just nu. Kul och spännande.

Min Sambo Åsa har blitt förkyld idag med, så nu är vi två sjuklingar här hemma, men jag är ju på bättringsvägen känns det som i alla fall.

Köpte en otroligt kul bok idag när jag tog min första tripp utanför dörren på flera dagar. Den heter "I dont want anymore cheese, I just want to get out of the trap" och den handlar om karriärbyten. Jag trivs som fan på mitt jobb, men jag har en kamrat som nog skall få den här boken av mig. Alla som läst boken "Vem snodde osten" kan nog få lite associationer av titeln på boken jag köpte. För mig är boken (som jag läst kanske 20% av hittils) en påminnelse om varför jag jobbar med vad jag gör, och boken är full av tänkvärda citat som t ex: "The more I want to get something done, the less I call it work". Men favoritcitatet är ändå det som inleder boken:

"All people dream, but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their mind, wake in the morning to find that it was vanity. But the dreamers of the day are dangerous people, for they dream their dreams with open eyes, and make them come true"
- T. E. Lawrence (Lawrence of Arabia)

torsdag 22 februari 2007

Ohhh shit pomfritt


Asförkyld!
Verkligen asförkyld.

Näsa rinner, hostar som en idiot tills jag får huvudvärk.
Lättare feber (tror jag, ingen termometer. Är lite snurrig).

Idag är det snökaos i Skåne, spårväxlar som snöar igen och två meter (!) höga drivor på vissa spår har fullständigt lamslagit tågtrafiken. I morse gick räddningsverket ut i radio och bönföll människor att stanna hemma. Det var också intervju med en bärgare som bärgade -en annan bärgningsbil.
Runt halv ett började tågen gå, men utan tidtabell. normalt hoppas man att man kan köra trafik imorgon.


Sitter och labbar med Longhorn så mycket jag bara orkar, vilket är en del men inte så mycket som jag hoppades. Men det är kul att upptäcka nya saker. Hittils har det vara enbart goda upptäckter, kanske ett par "woooops!" men det berodde enbart på okunskap.

Det är så roligt att upptäcka ny teknik, och ännu bättre att hjälpa andra upptäcka samma saker. När nån känner samma entusiasm som jag själv, då har jag lyckats. Jag har världens bästa jobb!

onsdag 21 februari 2007

Går folk på sånt här?

Hur är det möjligt att folk fortfarande går på sånt här?

Hela mailet är en bild som är klickbar och länkad till nån skitserver nånstans som skall lura av dig lösenordet.

Japp, så var servern uppe då..


Longhorn Community Technical Preview feb 07 är installerad och klar, och nu är det dags att börja utforska OS:et. Shit, känner mig riktigt entusiastisk!!

Dags att börja kika på alla dokumenten jag skrev ut i somras (beta 2) och kika på vad som hänt sedan dess. Så småning om kommer det kurser från Microsoft som handlar om longhorn och ju mer man har på fötterna då via literatur och eget labbande desto bättre.



Mina intryck hittils?
Säker från start, brandväggen var påslagen på en gång och trådlöst nätverk var en finess man faktiskt aktivt behövde installera. I konfigurationsguiden som öppnas automatiskt efter installation rekommenderades att jag bytte namn på Administrator och att sätta ett lösenord. Självklarheter för mig, men det är många som kör kvar med befintligt konto och skräplösenord.
Känns stabil, har bara fått starta om två gånger hittils (byte av namn på adminkontot samt lagt till lite nya roller) i övrigt känns den otroligt enkel att jobba med.
Men jag lämnar rapporter så ofta jag hinner och orkar här.

Windows Mobile 6

(Ursprungligen february 19th, 2007)
Om du är som jag och har en windowsmobil har du kanske sett att microsoft har släppt ett nytt operativsystem för dessa: Windows Mobile 6, och det finns gott om websiter där du kan se det nya “vistaliknande” användargränssnittet. Bland annat Microsofts webbplats med en massa fakta utom ett: Hur man kan uppgradera till Windows Mobile 6 från tidigare versioner. Det är upp till respektive tillverkare att släppa uppgraderingar till sina telefoner. Tyvärr brukar HTC som är en av de största tillverkarna av windowsmobiler inte släppa några uppgraderingar, de vill hellre sälja dig en ny mobil och det kan jag faktiskt förstå. Så det är upp till dig som användare att besluta om du törs uppgradera med någon av de ROM:ar som cirkulerar på webben. Skicka din webbläsare till xda-developers och läs mer.

Philip K Dick

(Ursprungligen january 11th, 2007

Har du sett filmen Bladerunner?
I så fall vet du kanske att filmen är inspirerad av en novell skriven av Philip K Dick, en fascinerande människa med fantastiska citat.. Lyssna bara på detta:

The ultimate in paranoia is not when everyone is against you but when everything is against you. Instead of “My boss is plotting against me,” it would be “My boss’s phone is plotting against me”

Krister Linder

(Ursprungligen december 19th, 2006)

Ett band vars skivor har varit ständiga följeslagare genom åren är Dive, Krister Linder aka Chris Lancelot och Erik Holmberg. De gjorde den vackra musiken och de inspirerande texterna som följt mig på min resa genom livet. De gav ut tre glimrande om än olika skivor.

Först “where the river meets the sea” som är precis så barnsligt underbar som ett förstaalbum skall vara, sedan “stills” som förutom att ha helt nödvändiga låtar på sig dessutom visar mognad. Sist “transmit/receive” som blev favoriten. Om man bara är så bra som det senaste man gjort så kan Dive vara väldigt stolta.

Hursomhelst har Krister Linder släppt en hel massa musik sedan dess, under olika namn och med olika stilar. Allt ifrån egna instrumentala ambienta plattor till hårdrock med bandet […]

För en tid sedan släppte han sin första soloplatta med sånger sedan Dive-tiden, “Songs from the silent years”. Skiljer sig en del från Dive, vilket kan vara bra, men nog känner man igen hans fantastiska röst.

Värt minst en lyssning!
Ghostfriend på myspace
KristerLinder.com

Nu är min nyfikenhet väckt även på vad Erik Holmberg gör, musikaliskt.

Open source?

Open source hit, open source dit, bla bla bla…
(Ursprungligen october 22nd, 2006)

Det är mycket snack om open source. Folk säger att det är instabilt, osupportat och jävligt, eller så säger de att open source är Jesus reikarnerad. Så hur är det egentligen? Här är mitt försök att nyansera debatten.

Open source är varken bättre eller sämre än proprietär programvara per se. Det finns extremt dålig och helt fantastisk programvara av bägge varianterna. De bägge sätten att utveckla program har både goda och dåliga egenskaper.

Om vi börjar med att ta en titt på problematiken med att utveckla ett program:
Vi som användare vill ha features, egenskaper och finesser som ger programvaran en sk wow-faktor. Det kan vara ett smidigt sätt att utföra arbete som minskar antalet moment för användaren. Det kan vara ett snyggt interface. Det kan vara att programmet kan samverka med andra program. Eftersom vi användare har manual-afasi så måste funktionerna kunna förstås och användas utan att man behöver öppna någon som helst dokumentation.

Vi som användare vill också ha stabilitet, att programmet alltid gör rätt och att det aldrig kraschar. Programmet skall kunna fungera på alla möjliga och löjliga datorer, på alla operativsystem (framförallt alla versioner av Windows och Linux).

Vad är skillnaden mellan open source och proprietär programvara?

Proprietär betyder att programmet har en ägare. Ägaren bestämmer bl a hur programmet distribueras, hur det får användas, och hur ofta det skall komma en ny version. Proprietär programvara kan vara helt gratis, freeware, eller kosta tusentals eller hundratusentals kronor. Proprietär programvara har som regel sluten kod, där du bara får tillgång till körbara filer och inte till den underliggande programkoden (källkoden), därav begreppet “sluten kod”. För att förändra hur programmet arbetar krävs tillgång till källkoden.

Open source innebär att källkoden är tillgänglig för vem som helst. Open source innebär därmed en viss frihet. Man brukar säga att det ger användaren fyra friheter:

Friheten att använda programmet i vilket syfte som helst
Friheten att studera hur programvaran fungerar (du får tillgång till källkoden)
Friheten att distribuera programvaran till vem som helst
Friheten att förändra/förbättra programvaran
Men detta är inte bara friheter utan också i vissa fall krav. I GPL, general public license som är en av de många open source-licenserna, är du t ex tvungen att göra din källkod tillgänglig om du förändrat programvaran och distribuerar den vidare till grannen. Säg t ex att du laddat hem källkoden till en programvara och förändrat den. Om du nu säljer eller ger bort programvaran till grannen så måste du göra dina förändringar av källkoden tillgängliga för grannen så att han i sin tur kan förändra/förbättra programvaran.

Dubbel licensmodell

Det förekommer att programmakare släpper sin programvara under en så kallad dubbel licens.

Exempel på detta är MySQL som är en databashanterare. Du kan ladda hem programmet och använda det helt gratis, du kan till och med ta hem källkoden. Om du modifierar källkoden till MySQL (Open source-varianten) måste du dock göra dina förändringar tillgängliga i källkod till den som tar hem programmet från dig.

Om du köper MySQL som proprietär kod kan du fortfarande få tillgång till källkoden, men du behöver dock inte vidaredistribuera din förändrade källkod till den som får din version av MySQL.

Hur utvecklas programvara?

Ett av de största problemen är just att det är svårt att kombinera wow-faktor med stabilitet. Ju fler features, ju fler saker som kan gå fel. Under många år har den så kallade vattenfallsmodellen använts för utveckling av programvara. I vattenfallsmodellen går programmet igenom ett antal faser.

Kravanalys och specifikation. Här defineras vad programmet måste klara av.
Design. Här defineras hur programmet skall fungera.
Implementation. Här skrivs det mesta av programkoden.
Test och installation. Detta är stabiliseringsfasen där programmet skall göras så skottsäkert som möjligt.
Drift och underhåll. Här tar man fram patchar, servicepackar och liknande för att laga de fel som inte hittades under stabiliseringsfasen.
Under fas fem går de flesta utvecklarna över i nästa version av programmet som då troligtvis befinner sig i fas två.

Vattenfallsmodellen kan fungera ganska bra för proprietär programvara men den är svår att använda för utveckling av open source. Själva tanken är ju att vem som helst skall kunna bidra med kod till programvaran, att programvaran ständigt befinner sig i implementationsfasen.

Inom open source används ofta filosofin att man skall släppa små uppgraderingar ofta (version 1.33, version 1.34 osv, snarare än version 2) och att man förklarar sig i version 2 först när man gjort fundamentala förändringar jämfört med version 1. Snarare än att släppa servicepackar så släpper man ny version. Detta är ett sätt att arbeta som passar ett distribuerat team av utvecklare. Utvecklaren kan självständigt jobba på att utveckla en ny funktion, eller förbättra en befintlig funktion och publicerar sin kod till resten av teamet när utvecklaren anser att koden är stabil och funktionell.

I de fall då flera utvecklare arbetar på samma funktion krävs att varje utvecklare publicerar in sina förändringar varje dag. Programmet i sig är då i ständig förändring. För att programmet skall vara användbart så sorteras därför versionerna i två kategorier. Den stabila kategorin (Stable branch) och “under utvecklings kategorin” (Development branch eller Unstable branch). När en viss funktion är klar och stabil flyttas koden in i Stable branch som då ökar i versionsnummer.

Man uppfattar ofta att open source-projekt utvecklas snabbare än de proprietära motsvarigheterna. Dessutom kan du ju, om du själv är utvecklare eller har tillgång till den sortens kompetens, anpassa och vidareutveckla programmet för eget bruk. Genom distributionslicensen GPL, General Public License, har du fått den friheten.

Dokumentation då?

De flesta utvecklare skulle nog hålla med om att skriva dokumentation av hur man gör med ett program är den svåraste och tveklöst tråkigaste uppgiften i ett utvecklingsprojekt. Inom open source är dokumentationen ofta bristfällig, och man motiverar detta med att programkoden är tillgänglig och att du själv kan titta på koden och lura ut hur programmet fungerar. “Av utvecklare, för utvecklare” skulle man kunna säga. Problemet är ju att de flesta av oss inte är utvecklare.

Inom ett proprietärt projekt eller ett stort kommersiellt open source-projekt kan man ju anställa någon eller några som har som uppgift att just skriva dokumentationen, medan det inom små open source-projekt ofta bygger på frivillighet.

Så vilken modell är bäst, proprietärt eller open source?

Man kan egentligen inte utnämna någon modell som bättre eller sämre rent generellt. Man får helt enkelt fundera på vad som passar just dig bäst. Men blotta existensen av två konkurrerande modeller kan aldrig vara en dålig sak.

Läste Computer Swedens utbildningsbilaga…

(Ursprungligen augusti 21st, 2006)

Och där intervjuades en kvinnlig före detta informatoranställd (numera hos en konkurrent) om kompetensutveckling. Det var en väldigt intressant artikel om något som egentligen inte är något nytt.

Hon trycker på att man måste engagera ledningsgruppen i kompetensutvecklingsarbetet. Vet inte om det är rätt väg att gå. Jag tycker kompetensutvecklingsarbetet skall bedrivas som linjearbete, dvs vara en process som allting annat i organisationen. Precis som det finns en plan för semestrar, en säljplan och en budget så måste det finnas en plan för kompetensutvecklingsarbetet. Om ett sådant arbetssätt, eller övergång till ett sådant arbetssätt kräver ledningsgruppens engagemang och inte bara deras beslut så är det väl så.

Så vad ÄR kompetensutveckling, detta ord som är så välanvänt av utbildningsföretagen?

Kompetensutveckling
När ett företag hittar en ny marknad, en ny produkt eller ett nytt sätt att tjäna pengar så kallar man det för affärsutveckling. Man hittar ett nytt sätt att bedriva den verksamhet på vilken man skall tjäna ihop till hyran och fredagsölen. Förhoppningsvis så är det inte ett slumpmässigt fynd, utan ett medvetet arbete med att utveckla företaget som leder fram till något.

Kompetensutvecklingen kan vara underordnad affärsutvecklingen. När man utvecklar sitt företags produkter eller tjänster så krävs det ibland ny kompetens för att man skall ha bättre chanser att lyckas. Det kan handla om att en säljare läser på, eller gör research om du föredrar det ordet, om en ny potentiell storkund eller en ny branch. På det sättet så ökar möjligheterna att lyckas i säljarbetet. Det kan också handla om att man skickar en bilmekaniker på kurs för att lära sig hur man gör service på en ny speciell bilmodell för att möta biltillverkarens krav på auktorisation av verkstäder.

Ibland kan också affärsutvecklingen ske på grund av kompetensutveckling. Precis som ny teknik kan vara en driver för affärsutveckling kan ny kompetens också skapa nya sätt att bedriva affärerna.

Som vanligt kan man ta dagen som den kommer (arbeta reaktivt) när det gäller kompetensutveckling, men man kan också ha en plan och få lite framförhållning (proaktivt arbete) så man är redo när verksamheten kräver det. Tyvärr är det reaktiva arbetssättet det absolut vanligaste. Man inför ett nytt system, en ny process eller får en ny kund och nu krävs det något annat av företaget och dess anställda än vad det krävdes förra veckan.

Trial and error, learning by doing, stumble and fall.
Om man befinner sig i den absoluta spetsen och gör något helt nytt, det finns ingen att lära sig av, så måste man kanske famla lite i mörkret. Läkemedelsindustrin befinner sig ofta i den sitsen. Som tur är för oss kunder så finns det processer för forskning, tester och lärande inom läkemedelsbranchen innan de börjar sälja produkten till oss kunder.

För oss andra finns det ofta någon som gjort samma sak innan oss. Där det finns erfarenhet finns det kunskap och det finns få skäl att famla i blindo och hoppas på det bästa. Om införandet av den nya tekniken eller inträdandet på den nya marknaden är en del av en plan, så måste kompetensen som krävs vara en del av samma plan. Skall vi köpa kompetensen (hyra in eller anställa någon som redan kan) eller skall vi forska/utbilda fram den? När måste kompetensen finnas tillgänglig och i hur stor omfattning?

Om man börjar se på kompetens som något integrerat i affärsutvecklingen så är man på rätt spår.



Kompetens: Förmåga att att genomföra en uppgift

okej, migreringsdags

Japp, har just skjutit ner min trogna SLES10 och börjat installera Longhorn CTP feb 07 på min server. Det innebär att jag får migrera min blogg hit, inte det roligaste arbete men vad gör man. Under tiden installerar kärran där uppe på övervåningen...

Så, ovanför detta inlägg kommer jag att posta en massa material som är historiskt men som jag vill ha kvar på min blogg av olika skäl.